Het Fotocollectief-Almere

net even anders…

Het Fotocollectief-Almere

net even anders…

Het Fotocollectief-Almere

net even anders…

Doe-Dag Maart 2023 – Het Blauwe Uurtje

WAT IS HET BLAUWE UUR?

Dit is het moment waarop de lucht grotendeels een diepblauwe tint heeft en het licht zacht genoeg is om de meeste donkere delen van het onderwerp te benadrukken, zonder dat hiervoor een extra lichtbron nodig is. Dit wordt veroorzaakt door de Rayleighverstrooiing, een verstrooiing van het licht door deeltjes die kleiner zijn dan de golflengte van het zichtbare licht, hetzelfde effect waardoor de lucht blauw wordt.

Als de zon zes graden onder de horizon staat, wordt de grond niet meer rechtstreeks door de zon verlicht, maar schijnt de zon op de hogere atmosfeer. Dit wordt ook wel de civiele schemering genoemd. Op dat moment straalt rood licht, dat een langere golflengte heeft dan blauw licht, door de atmosfeer de ruimte in, terwijl het blauwe licht wordt verstrooid en verspreid.

In de ochtend is het blauwe uur vlak voor het gouden uur, bij aanvang van de civiele schemering, ongeveer 30 minuten voordat de zon opkomt. In de avond vindt het blauwe uur plaats aan het einde van de civiele schemering, net na het gouden uur, en begint het ongeveer 10 tot 15 minuten nadat de zon is ondergegaan.

Datum

12 mrt 2023
Verlopen!

Tijd

13:00 - 16:00
Kampen

Locatie

Kampen
Kampen Centrum
Categorie
Alex Haylett

Organisator

Alex Haylett
QR code