Reacties April 2020 – Touch naar het verleden

8 Alle reacties

 • Antwoord
  anoniem
  21 april 2020 at 20:49

  Eigenlijk vond ik het stemmen oneerlijk, 10 andere foto’s dan de mijne en allemaal binnen het thema en mooi. Mijn foto kwam van Urk (ik zag er minimaal nog een andere ๐Ÿ™‚ ). Ik had het kleurige straatje waar net als vroeger geen auto’s geparkeerd stonden en een aantal moderne elementen niet meer zichtbaar zijn. Ik heb van de foto een oude ansichtkaart gemaakt in de afwerking net als ze vroeg zo gewoon waren, compleet met een plaatsaanduiding mocht je het plekje willen opzoeken.

  Over de kwaliteit van de foto’s heb ik eigenlijk geen bemerkingen ook de composities kwamen op mij prettig ogend over.

  Ik vond het stilleven van foto 10 in portrait stand verrassend en had een fijne stemming door zijn toning.

  Foto 9 gaf ook een lekker dreigende lucht met het zicht op de voormalige Zuiderzee.

  Foto 7 herken ik Ameland en door het vignet krijgt het ook een antieke uitstraling.

  Het “Mensen erger je niet” (wel dus) spel levert ook herkenning op uit het verleden. De oude film afwerking past hierbij. Vroeg mij alleen af waarom de dobbelsteen wazig is gezien zijn plek op en in het spel ๐Ÿ™‚

  De wandelende man met de knickebrocker is een niet alledaags beeld, ietsje meer vignet had van mij hier wel gemogen omdat de lichte omgeving een beetje met mijn ogen speelt.

  Muider slot mooi in een oude zetting gebracht, en afwerking. De moderne zeilmasten hadden voor mij weg gemogen en dan had ik mijn paard gehaald en was met mijn schildknaap ten strijde getrokken. Maar verder een fijn tijdsbeeld.

  Het portret van de oude dame in zwart/wit met een foto in haar oorbel van denk ik overleden familielid is een krachtig beeld. De oorbel is hier zeker naar een verveelden toen de draagster wat minder sporen van het leven droeg.

  Het “oude” schilderwerk is een mooie vertaling naar een vroegere tijd, je zou bijna een melancholisch gevoel van krijgen. Ik vind het licht mooi gebruikt hier.

  De Marklin trein doet mijn jeugd herleven, gewoon een leuke plaat, trein komt goed het beeld inrijden, de spoorwegovergangwachter lag alleen nog te slapen (haha).

  De vliegtuig motor met propeller is gewoon technisch gezien een sterke plaat, het wegvallende licht naar achteren maakt het nog sterker. Mooi scherp en een herinnering naar een historisch toestel.

  • Antwoord
   anoniem
   21 april 2020 at 20:54

   Van wie is dit commentaar? Ik zie alleen ‘anoniem’

 • Antwoord
  anoniem
  21 april 2020 at 21:09

  Anoniem = Wim

 • Antwoord
  anoniem
  21 april 2020 at 21:33

  Commentaar van Fred:
  1 Een oude Marklintrein roept herinneringen op. Precies het juiste deel is scherp gesteld. Je waant je in het onderwerp zelf.
  2 De schilderspullen en de foto’s zie ik als twee aparte onderwerpen en geven mij – als onderwerp – wat verwarring.
  3 Prachtig oude vrouw. Scherpstelpunt lijkt bij haar kraag en niet op haar gezicht.
  4 De kasteelkaart is mooi oud gemaakt. Het onderwerp zelf komt wat onbeduind, vlak naar voren
  5 Mijn foto: Een echte oude Gooier in Naarden-Vesting. Misschien heb ik het iets te vergeeld?
  6 Mens erger je niet roept herinneringen op bij ieder. Foto vind ik mooi verouderd.
  7 Foto op Schiermonnikoog: De vignettering vind ik wat te veel en te licht. Het maakt de foto niet persรฉ ouder.
  8 Prachtig scherpe foto, maar van een “moderne oudbouw”.
  9 De oude visnetten geven de touch naar het verleden. De rand maakt het in oudere sfeer.
  10 Prachtig bij elkaar gebrachte geluidsdragers e.d. , heel mooie compositie en prachtig scherp in beeld gebracht.
  11 Ook deze foto is prachtig scherp en mooi belicht.

 • Antwoord
  anoniem
  22 april 2020 at 09:15

  Commentaar van Alex.
  Foto 1 – Heel goed samengesteld. Mooie centraal focus punt.
  Foto 3 – Prachtig z/w portret. Kijk goed op de oorbel. Urker traditie??
  Foto 6 – Jammer dat de dobbelsteen was niet de focus point. Anders, leuk idee.
  Foto 7 – Schiermonnikoog??
  Foto 11 – Love this!! Prachtig z/w.
  Mijn foto is/was nr10, and yes, de oude meuk in the “darkbox” verzameld…
  De bedoeling was om je te laten zien hoeveel technologie er in onze generatie is gekomen en gegaan. Weten uw (klein)kinderen wel wat een “floppy” was?

 • Antwoord
  anoniem
  22 april 2020 at 12:58

  Commentaar van Cees:
  Weer een heel mooi resultaat met een paar prachtige foto’s. Iedereen heeft zich goed aan het thema gehouden. Helaas mag je maar 5 foto’s punten geven. De foto van Ingrid is werkelijk heel mooi. Net als die van Alex. Deze 2 foto’s streden bij mij om de hoogste punten. Andere foto’s die geen punten hebben gekregen maar waren ook heel mooi of erg origineel zoals de mens erger je niet foto. Tanja’s foto ook erg mooi en origineel met de combo zw en kleur. Alleen hadden de kleuren in het schilderij van mij wat sprankelender of helderder mogen zijn. Het hoofd van de oude vrouw is ook heel fraai. De rimpels in haar gezicht laten het harde leven van het platte land zien. Althans zo komt dat bij mij over. Misschien woont ze gewoon op een flatje in de stad ๐Ÿ™‚ Goed gekozen voor zw. Ik had wel wat meer van haar oog willen zien. Maar dat is bij een niet geposeerde foto moeilijk. De foto van Ed oogt wat grijs, maar dat is wel in het thema. Helaas van die masten van zeilschepen. De oude man van Fred vind ik echt heel mooi. De man alleen al is een touch naar het verleden maar ook de kleuren in de foto zijn oud en dat versterkt elkaar. Het mens erger je niet bordspel is alleen al oud en de bewerking voegt hier nog wat aan toe. Ik had wel graag de dobbelsteen scherp gezien. Hele mooie foto. De oude huizen van Rob zijn fraai, maar de vignetering vind ik niet netjes gedaan. Links meer dan rechts. Hierdoor is de foto uit balans. Bovendien voegt de tak rechtsboven iets toe aan de foto maar die is nu niet goed zichtbaar door de vignetering. Straatje van Wim is op Urk. Vooral het licht is hier heel mooi. Nette foto. Foto van Alex is briljant. Heeft terecht veel punten gekregen. Toen ik zag wat er op de foto stond wist ik direct wie de maker was. Vooral de Nokia is een leuk detail. Het detail van een vliegtuigmotor is een hele nette zw foto. Ik wist ook hier meteen wie de maker was. Technisch goed. Mooie belichting, maar een beetje saai.

 • Antwoord
  anoniem
  22 april 2020 at 16:29

  Commentaar Ed.
  Het waren weer prachtige foto’s en iedereen verdient eigenlijk punten ,maar het is anders besloten.
  Ingrid heeft de grootste hobby’s van mannen van vroegre goed vastgelegd, heel leuk en origineel bedacht..
  het stilleven van Tanja is ook heel origineel en de twee sprongen naar het verleden is ook leuk, het schildergerei en de fotografie in opkomst van de toerist van destijds, persoonlijk vind ik de kleuren een beetje vlak ,maar het is geen belemmmering binnen dit context.Anke haar foto is ook origineel, kijk naar de oorbel en je ziet haar grote geliefde die het vrouwtje altijd bij zich draagt, dit is de link met een touch naar het verleden. De foto van Fred kan actueel zijn, zo lopen oude Kretenzers er nog bij vandaag de dag.Jacob zet een zeer leuk tafereel neer van vroeger,namelijk gezinsspelletjes van vroeger en met een leuke filter er over heen geeft dit een nostalgische blik van toen.Rob zijn foto roept bij mij het gevoel op van het lied van Wim Sonneveld.Jammer dat de betonnenverdeelkast niet weggeshopt is ,een beetje te veel vignetering,maar leuke foto.Wim heeft het straatje van Ot en Sien neergezet.door de bewerking geeft het een droevige kijk op destijds .Cees zet een foto neer die een blik neer die het werk laat zien ,de netten staan te drogen ,mooie lijn in de foto en lekker dramatisch.De Foto van Alex vind ik Subliem,Techno tijdperk die past in de vorige eeuw waar de mediadrags in ontwikkeling kwam, zeer mooi neergezetten zo ziet de harde schijf er dus van bed binnenkant dus uit.Peter,mooie zwart wit foto van de motor ,DC3? heel mooi.alle waarden zit er in wat grijs betreft.

 • Antwoord
  anoniem
  22 april 2020 at 17:02

  Commentaar Tanja
  Allereerst op mijn eigen foto nr 3, het schilderij.
  Het zijn twee hobby’s die samenkomen. Mijn vader schilderde en heeft dan ook dit schilderij gemaakt dat zolang ik min kan herinneren bij ons thuis hing. Hij heeft er ooit nog een prijs mee gewonnen. en het certificaat heb ik in mijn bezit. De tweede hobby hier verbeeld is natuurlijk mijn hobby de fotografie, ik vond het leuk om die twee samen te brengen in een foto, dat is mijn touch.
  De winnaars waren weer lastig, ik vond de foto van Wim erg mooi, een straatje van nu maar het kon ook een oude ansicht zijn, mooi bewerkt. De foto van Alex was een feest der herkenning mooi samengebracht in formidabele kleuren, ook een beetje retro. Top.
  En de oude dame vond ik erg aandoenlijk door dat gerimpelde gezicht en dat oorbelletje, haar zoon, man? Het zet mij aan het denken.

Laat een antwoord achter