Reacties Mei 2020 – Lange sluitertijden

7 Alle reacties

 • Antwoord
  anoniem
  26 mei 2020 at 13:37

  Ook deze maand zijn er weer een aantal mooie foto’s ingeleverd. Maar een paar foto’s vind ik deze keer minder geslaagd. Ik zal trachten opbouwende kritiek te geven 🙂
  Maar in de eerste plaats proficiat voor Tanja. Vooral de compositie en de leading lines maken deze foto tot een zeer geslaagde plaat.
  Foto van Fred vind ik minder. Hij is op zich wel interessant en past helemaal in het onderwerp, maar de lensflare vind ik niet mooi. Ik vraag me erbij af of er een zonnekap gebruikt is en zoniet of dat een beter resultaat zou geven. Ook vind ik de foto te bruin. De camera was vast niet op kunstlicht ingesteld. Maar in de nabewerking moet hier ook nog wel wat aan te doen zijn.
  Foto van Jacob is een leuke foto geworden. Kleurig met gebruikmaking van zoom tijdens het ontspannen. Nadeel is dat er nog 2 andere foto’s met dezelfde techniek bij zitten en zijn dus een soort van concurent. Datzelfde geldt voor de foto van Anke. Ook bloemen en met dezelfde techniek gemaakt. Wel 2 mooie foto’s.
  Foto van Rob: ik snap dat je zoiets maakt als er een mooie zonsondergang is. Prachtige kleuren enzo. Ik vind wel dat de foto precies in 2 helften gedeeld is waardoor er niet echt een spannende compositie ontstaat. Daarnaast zit rechts onderin een zwarte plek die zou ik ff wegwerken.
  Foto van Ed is ook gemaakt met zoomtechniek. Hierdoor zijn 3 zichtlijnen ontstaan waardoor je ogen uitkomen bij de verlichte ramen. Dit is volgens mij wel een spannende foto die eigenlijk meer punten verdiend.
  Foto van Ingrid is een hele nette foto. Licht, kleur, scherpte..het klopt allemaal.
  De foto van Alex is ook een mooie, kleurige foto. Ook hier vind ik dat de horizon de foto in 2 gelijke helften verdeeld en dat maakt de compositie minder spannend.
  De foto van Peter verbaasd me nog het meest. Ik kan me vergissen maar het lijkt of er een digitale opname is gemaakt van een afgedrukte foto. Er zit veel ruis in, maar in de ruis zie ik ook een paar witte plekjes. De Boelijnbrug zelf is interessant genoeg en je kunt aan de lucht en het riet zien dat de foto voldoet aan het thema. De brug is in werkelijkheid spierwit en dat mis ik hier.
  De tulp van Wim vind ik erg mooi. Mooi scherp waar het scherp moet zijn en met veel scherptediepte en mooie kleuren. Mooie macrofoto.

 • Antwoord
  anoniem
  26 mei 2020 at 14:01

  Bovenstaand commentaar is van mij: Cees

 • Antwoord
  anoniem
  27 mei 2020 at 10:58

  Het was weer een lastige ronde om te beoordelen en het kwam voor mij echt neer op welke ik nu wel mooier vond dan de andere. Ik merk van mijzelf dat ik toch een kleurmens ben en daardoor vaak getrokken wordt wat mijn keuzes dan ook vaak beïnvloed :).

  Ik kan mij in het commentaar van Cees wel vinden. het was voor mij voor de hoogste score deze keer ook kiezen tussen de foto van Cees en Tanja. Die van Tanja gaf de doorslag omdat die het opspattende water een mooi net extra effect gaf in de foto.

  Het viel wel weer op dat met een ruime “maandopdracht” we allemaal toch een andere benadering van de techniek opgedragen van de lange sluitertijd hebben gekozen. Ik had enige belemmering dat mijn pola-filter defect raakte en ik niet genoeg stops met mijn grijsfilter kon krijgen en maar teruggegrepen heb op een voor mij beschikbaar subject om te fotograferen en regelbaar omgevingslicht 🙂

  Ik moet eerlijkheidshalve ook wel bekennen dat deze periode het voor mij lastiger vond om er op uit te trekken om wat te gaan doen. Maar goed dat is een beperking die we allemaal ervaren.

  Allemaal een pluim voor jullie mooie foto’s en de winnaars natuurlijk op de eerste plaats 🙂 Tot bij de fotobespreking.

 • Antwoord
  anoniem
  27 mei 2020 at 12:58

  Ik had wel een verhaal/commentaar hier geschreven, maar het is nu kwijt zodra ik ging terug om meer foto;s te beoordelen.
  Dus, het wordt vanavond besproken..
  Grts,
  Alex.

 • Antwoord
  anoniem
  27 mei 2020 at 13:09

  Commenaar Ingrid.
  Van wie is het bovenstaande berichtje jongens ?
  Over mijn eigen “struggle” deze maand. Ik vond het een lastige opdracht. Mijn idee wat dat van Tanja, maar steeds was er te weinig wind of het was te slecht weer……. kortom altijd wat waarom ik er niet op uit ging.
  Vrijdagavond jl. om half 10 nog naar Amsterdam gereden om dan maar het Scheepvaartmuseum verlicht op de plaat vast te leggen.
  20 seconden met f. 16 en iso 100
  Ik was niet echt enthousiast over het resultaat maar ik had niets ander en ik wilde ook niet terug te vallen op mijn archief……. !
  Tot zover mijn plaatje.
  Over de andere foto’s was Cees al heel uitgebreid en daar kan ik mij ook wel in vinden.
  De twee foto’s van Tanja en Cees sprongen er echt met kop en schouders bovenuit.
  Twee mooie foto’s die ook voldoen aan het het thema.
  Verder keurige foto’s van iedereen, maar ik mag zeggen dat we wel eens spannendere foto’s op tafel hebben gehad.
  Ongetwijfeld speelt ook deze Corona tijd iedereen een beetje parten.
  Volgende maand weer en nieuwe kans voor iedereen met de opdracht architectuur.

 • Antwoord
  anoniem
  27 mei 2020 at 15:33

  Commentaar Ed,
  Het meeste is wel gezegd door Cees met het juiste commentaar waar ik mij in vinden kan.
  Het was een moeilijk onderwerp waar er vooral in de avond gefotografeerd moest worden en tegenwoordig met de criminaliteit voel ik mij niet zo eroepn om in het donker op pad te gaan.
  Voor Tanja en Cees gefeliciteerd met jullie gedeelde 1e plaats.
  Zelf vond ik de foto’s van Jacob en Anke weer eens iets anders dan de geijkte streepjes van de verlichting van het verkeer op de snelweg en ik kom hierbij bij Fred en sluit mij aan bij Cees.
  Ingrid heeft met haar foto een klassieker vastgelegd van het gebouw van de bevoorrading van de Admiraliteit van Amsterdam met de Amsterdam ernaast.
  Rob en Alex ook mooie foto’s alhoewel ik de foto van Rob iets te donker vind.
  Van Peter,die Foto snap ik niet.zal wel een andere kijk zijn op lange sluitertijd,je ziet een zweem van luchtflarden en veel korrel.
  Wim is een kleurrijke foto maar hierbij zie ik de lange sluitertijd niet in terugvaar wel een mooie foto.

 • Antwoord
  anoniem
  27 mei 2020 at 16:59

  Commentaar Anke
  Ja, eigenlijk is alles al zo’n beetje gezegd en ik kan mij in de meeste commentaren wel vinden. Ik wilde ook een nieuwe foto inleveren en niet teruggrijpen op mijn archief maar liep inderdaad ook tegen de beperkingen op. Tevens hadden we nu ook niet zoveel tijd om ons in dit onderwerp in te leven vaak groeit een idee. Wel fijn dat toch iedereen wel weer zijn best gedaan heeft om in ieder geval een foto in te leveren. Zin in vanavond om iedereen ook al is het op het scherm weer te zien en te spreken.

Laat een antwoord achter